Mjeseci na engleskom

Mjeseci na engleskom jeziku predstavljaju osnovni element kalendara i bitni su za svakodnevnu komunikaciju, planiranje događaja i razumijevanje povijesnih konteksta.

U ovom tekstu ćemo detaljno razmotriti svaki od dvanaest mjeseci, njihova imena, značenje, kako se koriste u svakodnevnom govoru te neke kulturne i sezonske osobitosti koje su s njima povezane.

January (Januar)

January je prvi mjesec u godini prema gregorijanskom i julijanskom kalendaru i sastoji se od 31 dan. Ime je dobio po Janusu, rimskom bogu početaka, vrata i tranzicija. Janus je tradicionalno prikazivan s dva lica, jednim koje gleda unaprijed i drugim koje gleda unatrag, simbolizirajući time i prošlost i budućnost. January je mjesec kada mnogi ljudi postavljaju nove ciljeve ili donose novogodišnje odluke.

February (Februar)

February, drugi mjesec u godini, jedinstven je po svojoj dužini koja varira između 28 i 29 dana. Svake četiri godine, tijekom prestupne godine, February ima 29 dana. Ime mjeseca dolazi od latinske riječi februum, što znači pročišćenje, odražavajući drevne rituale čišćenja koji su se održavali u ovom mjesecu u starom Rimu. February je često povezan s Valentinovom i temama ljubavi i prijateljstva.

March (Mart)

March je treći mjesec u godini i ima 31 dan. Nazvan je po Marsu, rimskom bogu rata. Tradicionalno se smatra početkom proljeća na sjevernoj hemisferi i jeseni na južnoj hemisferi. March donosi sa sobom obnovu prirode i često se povezuje s proslavom Dana svetog Patrika, posebice u zemljama s jakim irskim utjecajem.

April (April)

April je četvrti mjesec godine i ima 30 dana. Njegovo ime možda dolazi od latinske riječi aperire, što znači otvoriti, u aluziji na cvjetanje prirode i dolazak proljeća. April je poznat po promjenjivom vremenu, a poznata je i poslovica “April showers bring May flowers” koja opisuje tipične proljetne kiše koje dovode do cvjetanja u svibnju.

May (Maj)

May je peti mjesec u godini i ima 31 dan. Ime je dobio po Maji, rimskoj boginji plodnosti. May je poznat po proslavi Majčinog dana u mnogim zemljama, kao i po Međunarodnom danu rada koji se obilježava prvog dana mjeseca. Ovo je mjesec kada priroda u potpunosti procvjeta, a dani postaju sve topliji i duži.

June (Juni)

June, šesti mjesec, također ima 30 dana. Ime mu dolazi od Junone, rimskog božanstva koje je zaštitnik braka i žena. June je popularan mjesec za vjenčanja i početak ljeta na sjevernoj hemisferi. Također je mjesec kada se obilježava Dan očeva u mnogim zemljama.

July (Juli)

July je sedmi mjesec u godini i ima 31 dan. Nazvan je u čast Julija Cezara. Ovaj mjesec je vrhunac ljeta na sjevernoj hemisferi, često povezan s odmorima i putovanjima. U Sjedinjenim Američkim Državama, July je posebno značajan zbog obilježavanja Dana nezavisnosti 4. srpnja.

August (August)

August, osmi mjesec, također broji 31 dan i nazvan je u čast rimskog cara Augusta. Početak augusta obilježava sredinu ljeta, a mjesec je poznat po visokim temperaturama i vrhuncu turističke sezone.

September (Septembar)

September označava početak jeseni na sjevernoj hemisferi i proljeća na južnoj. Deveti mjesec u godini ima 30 dana i njegovo ime dolazi od latinske riječi septem, što znači sedam, jer je bio sedmi mjesec u starorimskom kalendaru.

October (Oktobar)

October je deseti mjesec u godini i ima 31 dan. Njegovo ime dolazi od latinske riječi octo, što znači osam. October je poznat po listopadu, Halloween-u i Oktoberfestu, posebno u Njemačkoj.

November (Novembar)

November je jedanaesti mjesec i ima 30 dana. Njegovo ime dolazi od latinske riječi novem, što znači devet. To je mjesec koji često donosi prve znakove zime i poznat je po proslavi Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

December (Decembar)

December, dvanaesti i posljednji mjesec u godini, ima 31 dan. Njegovo ime dolazi od latinske riječi decem, što znači deset. December je mjesec kada se obilježava Božić i doček Nove godine, te je u mnogim kulturama povezan s proslavama i obiteljskim okupljanjima.

Svaki od ovih mjeseci nosi svoje jedinstvene tradicije i značenja, a njihova imena odražavaju duboku povezanost s historijom i kulturama koje su ih oblikovale. Poznavanje imena mjeseci na engleskom jeziku je korisno ne samo za osnovnu komunikaciju, već i za bolje razumijevanje kultura koje govore engleski jezik.

TAGOVI:

Promo

Pročitaj još