back to top

Dr. Fathi Nuah

Nuah je diplomirao inženjersku fiziku na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju i nastavio da magistrira i doktorira iz nuklearnog inženjerstva na istoj instituciji. Vratio se u svoju domovinu Libiju 1977. godine gdje se pridružio Fakultetu inženjerskih nauka na Univerzitetu Tripoli.

Kasnije je osnovao i bio dekan Fakulteta za nuklearno i elektronsko inženjerstvo na istom univerzitetu. Bio je vršilac dužnosti podsekretara za energetiku od 1980. do 1983. godine, zbog čega je bio zadužen za libijski nuklearni program tokom tog perioda. 1983. godine, nakon što je bio uvjeren da mora raskinuti s Gadafijevim režimom, dr. Nuah je napustio Libiju sa svojom porodicom i tražio politički azil u Sjedinjenim Državama. Njegov visoko profilirani prebjeg učinio ga je metom Gadafijevih operativaca. Dr. Nuah je radio u poslovnom savjetovanju i akademskom radu sve dok se nije vratio u Libiju 2012. nakon pada Gadafijevog režima.

Između avgusta 2012. i juna 2013. dr. Nuah je bio savjetnik predsjednika Generalnog nacionalnog kongresa (GNC) za Vanjski poslovi i međunarodna saradnja u Libiji. U tom svojstvu, bio je član libijske delegacije koju je predvodio predsjednik GNC-a na 67. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru 2012. Bio je i član delegacija visokog nivoa u državnim posjetama Libije mnogim zemljama kao što je Italija , Turskoj i Egiptu. Pokrenuo je i pratio programe saradnje sa zemljama, međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama.

U martu 2012. dr. Nuah je bio panelista na Forumu Jugoistočne Evrope, SAIS, Centru za transatlantske odnose, Univerzitetu Johns Hopkins. Takođe je pozvan u maju 2013. kao panelista i prezentovao je radove na dvije sesije Mediteranske ekonomske inicijative u SAIS-u. Trenutno, dr. Nuah je angažovan sa saradnicima na razvoju velikih poslovnih razvoja u Libiji u sektoru obrazovanja, nafte, građevinarstva i trgovine. .

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju