Kako se radi test za trudnoću

Kako se radi test za trudnoću? Detaljno uputstvo!

Test za trudnoću je dijagnostički alat koji se koristi za otkrivanje prisutnosti hormona hCG (humanog korionskog gonadotropina) u urinu ili krvi.

Ovaj hormon proizvodi se nakon što oplođeno jajašce implantira u stijenku maternice, što obično traje 6-12 dana nakon začeća.

Većina komercijalno dostupnih testova za trudnoću namijenjena je za korištenje s urinom i može se obaviti kod kuće, dok testovi na hCG u krvi obavlja zdravstveni radnik.

Ovaj tekst će objasniti kako se radi test za trudnoću, što trebate znati o različitim vrstama testova, i kako interpretirati rezultate.

kako se radi test za trudnoću
Kako se radi test za trudnoću?

Kućni testovi za trudnoću

Kućni testovi za trudnoću dizajnirani su tako da budu jednostavni za korištenje, pristupačni i pouzdani. Evo koraka koji se obično slijede prilikom izvođenja kućnog testa za trudnoću:

 1. Kupnja testa: Testove za trudnoću možete kupiti u apotekama, drogerijama ili online. Postoje različite marke, ali svi uglavnom rade na istom principu – detekciji hormona hCG.
 2. Čitanje uputa: Prije izvođenja testa, važno je pažljivo pročitati i slijediti upute koje dolaze s testom. To će osigurati točnost rezultata.
 3. Vrijeme testiranja: Za najtočnije rezultate, preporučuje se testiranje prvog jutarnjeg urina jer je koncentracija hCG-a tada najviša. Međutim, većina modernih testova dovoljno je osjetljiva da se može koristiti u bilo koje doba dana.
 4. Izvođenje testa: Postupak obično uključuje uranjanje testne trake u posudu s urinom na određeno vrijeme, držanje trake pod urinom dok urinirate, ili kapanje urina na testnu traku pomoću pipete, ovisno o dizajnu testa.
 5. Vrijeme čekanja: Nakon primjene urina, potrebno je pričekati određeno vrijeme prije čitanja rezultata. Ovo vrijeme može varirati, ali obično je između 1 do 5 minuta.
 6. Interpretacija rezultata: Rezultati se mogu prikazati kao boja, linija, plus ili minus simbol, ili digitalnim očitavanjem poput “trudna” ili “nije trudna”. Važno je upoznati se s načinom prikaza rezultata za konkretni test koji koristite.

Testovi za trudnoću u klinici

Ako preferirate profesionalnu dijagnostiku ili trebate točnije rezultate, možete otići na testiranje hCG-a u krvi u medicinsku ustanovu. Postoje dvije vrste krvnih testova za trudnoću:

 • Kvalitativni hCG test: Ovaj test jednostavno otkriva prisutnost hCG-a u krvi i daje odgovor da ili ne, slično kućnim testovima.
 • Kvantitativni hCG test (beta hCG): Ovaj test mjeri specifičnu količinu hCG-a u krvi. Kvantitativni testovi mogu pomoći u praćenju napretka trudnoće i identifikaciji nekih problema, kao što su ektopična trudnoća ili pobačaj.
kako se radi test za trudnoću

Faktori koji utječu na točnost testa

Iako su testovi za trudnoću općenito vrlo pouzdani, postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na točnost rezultata:

 • Vrijeme testiranja: Preuranjeno testiranje može dovesti do lažno negativnih rezultata zbog niske razine hCG-a u tijelu.
 • Nepravilno rukovanje ili skladištenje: Ako test nije pravilno pohranjen ili je istekao, rezultati mogu biti netočni.
 • Lijekovi: Neke vrste lijekova, posebno oni koji sadrže hCG (kao što su neki tretmani za plodnost), mogu dovesti do lažno pozitivnih rezultata.

Korisni savjeti

1. Kako razlikovati pouzdane marke kućnih testova za trudnoću od manje pouzdanih?

Kada birate kućni test za trudnoću, važno je razmotriti nekoliko faktora koji mogu utjecati na pouzdanost i točnost testa:

 • Odobrenje od regulatornih tijela: Potražite testove koji su odobreni od strane relevantnih zdravstvenih autoriteta, kao što je FDA (Food and Drug Administration) u SAD-u. Odobrenje osigurava da je proizvod prošao rigorozne testove točnosti i sigurnosti.
 • Osjetljivost testa: Neki testovi mogu detektirati niže razine hCG-a i stoga mogu dati rezultate ranije u trudnoći. Informacije o osjetljivosti obično su navedene na pakiranju.
 • Recenzije korisnika: Proučavanje recenzija može vam pomoći da saznate o iskustvima drugih korisnika s određenim brandom ili modelom testa.
 • Preporuke stručnjaka: Savjetovanje s ljekarnikom ili drugim zdravstvenim stručnjakom može vam pomoći u odabiru pouzdanog testa.
kako se radi test za trudnoću

2. Koje specifične korake treba poduzeti ako dobijete lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat?

Lažno pozitivni ili negativni rezultati mogu biti zbunjujući i stresni, ali postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti:

 • Ponovite test: Ponekad je poželjno ponoviti test za nekoliko dana kako biste potvrdili rezultat, posebno ako ste testirali vrlo rano.
 • Provjerite datum isteka: Provjerite da li je test za trudnoću koji ste koristili unutar svog roka trajanja.
 • Konzultacija s liječnikom: Ako dobijete lažno pozitivan ili sumnjiv rezultat, posjetite svog liječnika. Oni mogu provesti precizniji test na hCG u krvi i dati vam jasniji odgovor.
 • Pregledajte upute: Pogrešno tumačenje uputa može dovesti do pogrešnih rezultata. Ponovno pročitajte upute da biste osigurali da ste sve korake proveli ispravno.
kako se radi test za trudnoću

3. Kako trudnoća i njen napredak utječu na razine hCG i što to znači za ponovljeno testiranje?

Razine hCG-a brzo rastu u ranoj trudnoći, udvostručujući se otprilike svaka dva do tri dana. Razumijevanje ovog trenda može biti korisno:

 • Rani testovi: U vrlo ranoj trudnoći, nivo hCG-a može biti prenizak za detekciju, što može rezultirati lažno negativnim rezultatom. Ponavljanje testa nakon nekoliko dana može dati točniji rezultat ako su razine hCG-a porasle.
 • Praćenje trudnoće: Kvantitativni krvni testovi mogu pratiti razine hCG-a kako bi se osiguralo da trudnoća napreduje zdravo. Ako razine hCG-a ne rastu kako se očekuje, to može ukazivati na moguće probleme, kao što su ektopična trudnoća ili pobačaj.

Ponovljeno testiranje i konzultacije sa zdravstvenim stručnjakom ključni su za precizno razumijevanje trudnoće i njenog napretka.

Zaključak

Testovi za trudnoću pružaju važan prvi uvid u moguću trudnoću. Bez obzira koristite li kućni test ili se odlučite za profesionalno testiranje u klinici, važno je pratiti upute za testiranje i, ako je test pozitivan, obratiti se zdravstvenom radniku za daljnje savjete i upute.

Ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja o svojoj trudnoći ili rezultatima testa, najbolje je konzultirati se sa stručnjakom koji može pružiti podršku i smjernice prilagođene vašoj situaciji.

Preporučujemo da pročitate:

TAGOVI:

Promo

Pročitaj još