Kako se radi alergo test

Alergijski testovi su dijagnostički alati koji se koriste za identifikaciju tvari koje uzrokuju alergijske reakcije kod pojedinca.

Postoji nekoliko vrsta alergijskih testova, uključujući testove na koži, krvne testove i provokacijske testove. U ovom tekstu detaljno ćemo objasniti kako se radi alergo test, šta očekivati tijekom postupka i kako interpretirati rezultate.

1. Vrste alergo testova

Alergijski testovi mogu se provoditi na nekoliko načina, ovisno o vrsti alergije koju se ispituje i simptomima koje pacijent doživljava. Najčešće vrste uključuju:

 • Kožni testovi: Podijeljeni su na kožne prick testove, intradermalne testove i patch testove.
 • Krvni testovi: Testiranje specifičnih IgE antitijela u krvi.
 • Provokacijski testovi: Izlaganje pacijenta potencijalnom alergenu u kontroliranim uvjetima.
Kako se radi alergo test
Kako se radi alergo test

2. Kožni testovi

Prick testovi

Kožni prick testovi su najčešći oblik alergijskog testiranja i često se koriste za otkrivanje alergija na pelud, grinje, plijesni, životinjsku dlaku i hranu. Postupak je sljedeći:

 1. Priprema: Pacijent se obično sjedne ili legne, a koža na podlaktici ili leđima se očisti alkoholom.
 2. Primjena alergena: Kapi otopina koje sadrže različite alergene nanose se na kožu. Svaka kap se označava kako bi se znalo koji alergen se gdje nalazi.
 3. Ubod iglom: Kroz svaku kap se sitno ubode sterilnom lancetom kako bi se alergen unio u površinski sloj kože.
 4. Očitavanje rezultata: Nakon 15-20 minuta, liječnik će pregledati kožu kako bi vidio ima li crvenila ili otoka na mjestu uboda. Pozitivan rezultat je obično mali oteklina okružena crvenilom, koja nalikuje ubodu komarca.

Intradermalni testovi

Ovi testovi su osjetljiviji od prick testova i koriste se kada je potrebno detaljnije istražiti određene alergije, često na ubode insekata ili penicilin. Postupak uključuje injekciju male količine alergena u kožu, obično na podlaktici, i praćenje reakcije nakon 15-20 minuta.

Kako se radi alergo test
Kako se radi alergo test

Patch testovi

Patch testovi se koriste za dijagnosticiranje kontaktnog dermatitisa, alergijske reakcije koja se razvija kada koža dođe u dodir s alergenom. Postupak je sljedeći:

 1. Priprema: Na leđa pacijenta nanose se flasteri koji sadrže male količine različitih alergena.
 2. Nošenje flastera: Flasteri ostaju na koži 48 sati, tijekom kojih se pacijent mora paziti da ih ne smoči ili skine.
 3. Očitavanje rezultata: Nakon 48 sati, flasteri se uklanjaju, a koža se pregleda na znakove reakcije. Konačno očitanje obavlja se nakon 72 do 96 sati.

3. Krvni testovi

Krvni testovi za alergije, kao što je RAST (Radioallergosorbent Test) ili ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay), mjere prisutnost specifičnih IgE antitijela u krvi. Ovi testovi su korisni kada pacijent ne može podnijeti kožne testove zbog stanja kože, lijekova koje uzima ili teških alergijskih reakcija.

 1. Priprema: Uzima se uzorak krvi iz vene.
 2. Laboratorijska analiza: Uzorak krvi se šalje u laboratorij gdje se testira na prisutnost IgE antitijela za različite alergene.
 3. Rezultati: Rezultati obično stižu nakon nekoliko dana i pokazuju razinu specifičnih IgE antitijela koja ukazuju na alergijsku senzibilizaciju.

4. Provokacijski testovi

Provokacijski testovi se provode kada je potrebno potvrditi dijagnozu alergije koja se ne može jasno utvrditi kožnim ili krvnim testovima. Ovi testovi uključuju izlaganje pacijenta maloj količini alergena u kontroliranim uvjetima, obično u bolnici.

 1. Priprema: Pacijent se pažljivo nadzire tijekom cijelog postupka.
 2. Primjena alergena: Alergen se može dati oralno, inhalacijski ili putem injekcije, ovisno o vrsti alergije.
 3. Praćenje reakcije: Liječnici prate pacijenta na znakove alergijske reakcije i spremni su intervenirati ako se pojave ozbiljni simptomi.
Kako se radi alergo test
Kako se radi alergo test

5. Interpretacija rezultata

Rezultati alergijskih testova trebaju se tumačiti u kontekstu pacijentove povijesti bolesti i simptoma. Pozitivan test ukazuje na prisutnost specifičnih IgE antitijela na određeni alergen, ali ne znači nužno da će pacijent imati kliničku alergijsku reakciju.

Liječnik će uzeti u obzir sve podatke kako bi postavio točnu dijagnozu i preporučio odgovarajuće liječenje.

Kako se radi alergo test
Kako se radi alergo test

Zaključak

Alergijski testovi su ključni za dijagnosticiranje alergija i planiranje odgovarajućeg liječenja. Postoje različite metode testiranja, uključujući kožne testove, krvne testove i provokacijske testove, koje se koriste ovisno o tipu alergije i simptomima pacijenta.

Pravilno izvođenje i interpretacija ovih testova omogućuju točnu dijagnozu i poboljšanje kvalitete života pacijenata koji pate od alergija.

Preporučujemo da pročitate:

TAGOVI:

Promo

Pročitaj još